Wat is bewerkte voeding? Bewerkt betekent dat het niet zo voorkomt in de natuur. Een voorbeeld hiervan is een Big Mac, het heeft heel veel bewerking (frituur, fokken van dieren, fermentatie etc.) moeten doorstaan voordat het werd gegeten. Een voorbeeld van onbewerkte, ofwel natuurlijke, voeding is een wortel. Het groeit in de natuur en kan gegeten worden zonder dat mensen er iets voor doen.
Voedingsexperts vermoeden al jaren dat bewerkte voeding een grote oorzaak kan zijn van overgewicht. Dit is onderzocht door Amerikaanse onderzoekers en gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Cell Metabolism. Het onderzoek heeft sindsdien veel aandacht getrokken van de media.
Twintig volwassenen kregen de eerste twee weken van het onderzoek bewerkte maaltijden. De twee weken daarna kregen ze maaltijden met exact dezelfde calorieën, smaak en macro's (eiwitten, vetten en koolhydraten). Het enige verschil was dat de maaltijden die ze de tweede periode kregen minder bewerkt waren. De deelnemers mochten tussen de maaltijden zelf nog extra snacken als ze wilden.
De hoeveelheid snacks nam met gemiddeld 500 calorieën per dag toe als de deelnemers bewerkte maaltijden aten. Tijdens de bewerkte maaltijd fase kwamen de deelnemers meer aan dan tijdens de onbewerkte fase. Dit onderzoek laat zien dat bewerkte voeding zorgt dat je je niet voldaan voelt na een maaltijd en maar blijft snacken. Dit zou kunnen komen doordat je lichaam signaaltjes van honger blijft sturen zodat jij de natuurlijke voeding gaat eten die je lichaam wilt hebben.
Bewerkte voeding heeft niet alleen gevolgen voor je gewicht, maar ook voor je algemene gezondheid. Zo zijn er steeds meer onderzoeken die aantonen dat een bewerkte voeding de oorzaak is van ziekten waarvan veel mensen denken dat ze onvermijdelijk zijn. Dat zijn ze dus wel. Op de site van het American Institute for Cancer Research staat een hele pagina over welke bewerkte voedingsmiddelen kanker zouden kunnen veroorzaken. Voedingsexperts geven het advies om een dieet te volgen met producten die heel dicht bij de natuur staan.
Nu is het onvermijdelijk om altijd alleen maar dingen te eten die aan een boom groeien, maar kleine beetjes helpen. Probeer bijvoorbeeld een kant en klare smoothie met allerlei toegevoegde middelen, die zorgen voor een gewenste kleur, geur, smaak of houdbaarheidsdatum, in te ruilen voor een versgeperste jus d’orange. Of maak zelf een smoothie met wat spinazie voor extra antioxidanten.
Referenties:
- Hall, K. D., Ayuketah, A., Brychta, R., Cai, H., Cassimatis, T., Chen, K. Y., … Zhou, M. (2019). Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake. Cell Metabolism, 30(1), 67-77.e3. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2019.05.008
- Murphy, J. L., & Girot, E. A. (2012). The importance of nutrition, diet and lifestyle advice for cancer survivors – the role of nursing staff and interprofessional workers. JCN. Geraadpleegd van https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/jocn.12053
- American Institute for Cancer Research. (2019, 15 augustus). Limit ‘fast foods’. Geraadpleegd op 16 december 2019, van https://www.wcrf.org/dietandcancer/recommendations/limit-fast-foods-fat-sugar